Pörssisähkön tuntihinta on yöllä halvin vaihtoehto

Pörssisähkön tuntihinta on yöllä halvin vaihtoehto

Pörssisähkön tuntihinta ei ole käsitteenä vielä tullut tutuksi kaikille suomalaisille.

Tämä on hieman outoakin, koska sähkö on ollut niin sanotusti tapetilla jo useita vuosia. Sähköpörssihinta määräytyy joka tapauksessa Nord Poolissa. Nord Pool -sähköpörssissä vahvistetaan seuraavan päivän jokaiselle tunnille Suomen alueen spot-hinta.

Kun sähköpörssiin syötetyt tarjoukset ja ostajat kohtaavat, hinta määräytyy. Hinta perustuu siis markkinavetoisesti kysyntään ja tarjontaan.

Hinnan seuraaminen on tehty helpoksi

Laskutushinta perustuu käytännössä sähköyhtiön välityspalkkioon ja Suomen spot-hintaan. Spot-hinta määritetään Suomen alueelle sähköpörssissä edellisenä päivänä kello 13.30. Näin ollen asiakkaat ennättävät suunnitella sähkön käyttöään, mikäli heidän sähkökäyttöään ei ole automaattisesti optimoitu mahdollisimman edulliseksi.

Esimerkiksi lataamalla Fingrid Oyj:n tarjoaman ilmaisen Tuntihinta-mobiilisovelluksen voit seurata Spot-hinnan hintakehitystä helposti. Sovellus näyttää puhelimessasi ajantasaiset tuntikohtaiset sähkön hintatiedot. Palvelu lähettää sinulle hälytyksiä seuraavan päivän kalleimmista tunneista ennen kuin ne tapahtuvat. Pakollista hinnan aktiivinen seuranta ei tietenkään ole, mutta mitä paremmin ymmärrät markkinoita ja sähkön kulutustasi, sitä paremmin todennäköisesti osaat myös optimoida sähkölaskusi mahdollisimman pieneksi.

Säästöä sähkönkulutusta suunnittelemalla

Pörssisähkön tuntihinta on kaikkien saatavilla, mutta se on erityisen suuri säästökeino paljon sähköä kuluttaville kohteille. Sähkömarkkinaolosuhteet muuttuvat nopeasti (kuten mediastakin voidaan lukea), ja pörssisähkön liittyvä kysyntäjousto on yksi tulevaisuuden mahdollisuuksista. Se tarkoittaa käytännössä energian käytön siirtämistä korkean kulutuksen ja korkeiden hintojen tunneilta edullisempiin aikoihin tai tilapäistä käytön muuttamista sähköntoimituksen tasapainottamiseksi.

Pörssisähkö siis mahdollistaa sekä yrityksille että kuluttajille aktiivisen kysyntäjouston. Voit jo nyt hyödyntää pörssisähköä optimoimalla kulutustasi edullisimpina tunteina, mikä säästää rahaa sähkölaskuissasi. Voit myös käyttää esimerkiksi lämmityksen ohjausjärjestelmiä, jotka ottavat sähkön hinnan huomioon kulutuksessa. Kuluttajan ei siis tarvitse itse edes muistaa ja käydä säätämässä mittareita, ohjausjärjestelmät voivat tehdä sähkön kulutuksen optimoinnin automaattisesti.

Lue Lisää  Pikavippien korkokattoa halutaan laajentaa

Onko sopimuksissa piilokuluja?

Pörssisähköä käyttäessäsi maksat sähköstäsi markkinahinnan, ja olet jatkuvasti tietoinen siitä, kuinka paljon energiayhtiösi veloittaa. Kulloinenkin spot-hinta määrittää sähkön hinnan. Pörssisähkösopimuksessa et maksa mitään ylimääräisiä kustannuksia, joita sähköyhtiösi on lisännyt hintaan. Alempana käymme läpi hinnoittelua tarkemmin marginaalin ja perusmaksun osalta. Todellisuudessa kaikkiin muunlaisiin sopimuksiin sisältyy lisähinta, joka perustuu hintojen nousun riskiin. Toisin sanoen, sähköyhtiöt varautuvat muissa sähkösopimusmalleissa etukäteen siihen, että energiakustannukset nousevat tulevaisuudessa. Pörssisähkön hinnoittelussa ei sen sijaan mitään ylimääräistä ole hintaan ujutettu.

Voit tilata sähkösopimuksen miltä tahansa kotimaiselta sähköntoimittajalta Suomessa. Alueelliset verkonhaltijat valvovat vain sähkönsiirtoa, joka sekin on ollut paljon mediassa esillä viime aikoina korkeiden hintojen vuoksi. Joka tapauksessa, kun valitset sähkösopimusta, muista, että voit ostaa sähköä miltä tahansa sitä tarjoavalta yritykseltä, joten voit saada yllättävän hyviä tarjouksia yrityksiltä, joista et ole kuullutkaan.

Sopimuksen marginaali ja perusmaksu

Kun ostat sähköä pörssistä, sinun on ymmärrettävä, että energiayhtiön osuus, eli marginaali sisältyy tarjoukseesi. Pörssisähkösopimuksessa ei käytännössä olekaan muuta eroa, koska sähkön hinta määräytyy Nordpoolin spot-kurssin perusteella samalla tavalla kaikille yrityksille. Sopimuksia vertailtaessa on siis tärkeää tarkastella sähköyhtiön marginaalia.

Muutama euro on monien sähkösopimusten perusmaksu, joka on kuukausikohtainen. Prosentuaalisesti niissä voi olla suuria eroja, mutta käytännössä puhutaan vain muutamista euroista, joten sopimusta ei tyypillisesti kannata valita perusmaksun perusteella. Sähkölämmitteisten omakotitalojen tyypilliset kustannukset ovat yleensä suuria verrattuna perusmaksuun, toisaalta kuitenkin pienen kerrostaloasunnon sähkölaskussa perusmaksu voi olla merkittävä. Kustannustehokkain vaihtoehto varsinkin yksin asuville kerrostaloasujille voi olla hankkia sähkösopimus ilman perusmaksua, vaikka energian hinta on usein korkeampi tällaisissa sopimuksissa.

Mistä Spot-markkinoissa on kyse?

Spot-sähköpörssissä seuraavan päivän sähkön hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan perusteella. Tarjontapuolella voimalaitoksia omistavat sähköntuottajat kilpailevat keskenään, kun taas kysyntäpuolella on sähkön vähittäismyyjien lisäksi suuret teollisuuslaitokset, jotka ostavat sähkönsä suoraan markkinoilta.

Lue Lisää  Opintolainan suosio kasvaa yhä

Joka päivä klo 13.00 iltapäivällä osallistujat jättävät Nord Poolille tarjouksensa, joissa ne ilmoittavat, kuinka paljon ja kuinka paljon sähköä ne haluavat ostaa tai myydä tunneittain spot-markkinoilla. Nord Pool laskee näiden tarjousten perusteella kysyntä- ja tarjontakäyrät, joiden leikkauspisteessä sähkön spot-hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan lain mukaan. Kaikki on osallistujille läpinäkyvää, joka on varmasti osaltaan siivittänyt pörssisähkön kasvavaa kysyntää.

Miksi sähköön kuluu niin paljon rahaa?

Sähkön hinnat ovat Suomessa korkeat verrattuna useimpiin muihin maihin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että omakotitalon sähkölämmitys voi maksaa kaksi tai kolme kertaa enemmän kuin esimerkiksi Ruotsissa. Sähkön korkeaan hintaan on useita syitä. Yksi syy on se, että olemme yhteiskuntana päättäneet tuottaa paljon sähköä uusiutuvista energialähteistä, kuten tuuli- ja vesivoimasta. Uusiutuvan energian tuotanto on usein kalliimpaa kuin sähkön tuotanto fossiilisista polttoaineista.

Jos korkea hinta on tuonut yllätyssuuria sähkölaskuja, lainavertailumme auttaa.

Toinen syy korkeisiin sähkön hintoihin on se, että Pohjois-Suomessa asuu hyvin vähän ihmisiä suhteellisen kaukana toisistaan. Tämä tarkoittaa, että sähköverkon rakentaminen ja ylläpito maksaa paljon. Kolmas syy on se, että olemme päättäneet olla rakentamatta montaa ydinvoimalaa. Tämä tarkoittaa, että sen tilalle on rakennettava muita sähköntuotantomuotoja, jotka ovat usein kalliimpia. Lopuksi sähkön korkea hinta heijastaa myös sitä, että Suomessa kulutamme paljon sähköä asukasta kohden. Tämä johtuu varsinkin pitkistä, kylmistä talvista.

Katso myös nämä

  • ZmartaZmarta Zmarta pikalainapalvelu etsii ja välittää sinulle parhaan ja edullisimman lainaratkaisun. Lainarahaa on saatavana 500 -30000 euron […]
  • Halvin pikavippiHalvin pikavippi Pikavippien hintavertailu on järkevää, jotta ei tule vahingossa ottaneeksi turhan kallista vippiä. Vaikka suurin osa pikavipeistä on melko […]
  • Suomen TililuottoSuomen Tililuotto Suomen Tililuotto tarjoaa asiakkailleen 20 – 2000 euron pikalainoja. Palvelun tarjoama laina on niin sanottu tililuotto, joka tarkoittaa […]
  • Mitä vertaislaina on?Mitä vertaislaina on? Vertaislaina, eli toiselta nimeltään peer-to-peer lainaus on vanha lainamuoto, jossa yksilö lainaa rahaa toiselle. Vertaislaina on yksi […]
  • CredigoCredigo Credigo on rahoituspalveluita ja pikaluottoja tarjoava yritys, joka on perustettu v. 2006. Yritys on rekisteröity Suomessa ja Nordmill […]
  • NopsalainaNopsalaina Nopsalaina tarjoaa asiakkailleen rahaa lainaksi normaalia pikavippejä suurempia summia, 2000 – 20 000 euroa.
  • Kuluton pikavippiKuluton pikavippi Pikavipit mielletään yleensä kalliiksi lainaksi. Mediassa on paljon puhetta siitä, miten todelliset vuosikorot ovat tuhansia prosentteja […]
  • Pikavipit 2023Pikavipit 2023 Selvitä ja vertaile kaikki pikavipit 2018! Vaikka pikavippejä on nyt tarjolla jonkin verran vähemmän kuin vielä joitakin vuosia sitten, […]
  • EkstraluottoEkstraluotto Ekstraluotolta saa luottoa 10 eurosta aina 2100 euroon asti. Palvelu ei myönnä kiinteää lainaa, vaan tililuottoja - eli käytännössä 2100 […]
  • VippiluottoVippiluotto Vippiluotto on Luoteen Sirtox Oy -nimisen yrityksen tarjoama lainapalvelu. Vippiluotto myöntää nopeaa kulutusluottoa 2000 - 4000 euroa, […]
Lue Lisää  Kulutusluottojen reilu kasvu saanut Fivan selvittämään luotonmyöntäjien toimintaa